Sonkás tormás húsvéti pite - konyhavilág


 

Hozzávalók (23 cm-es pite formához):

 

Pite tészta:

300 gr liszt

1 teáskanál só

200 gr hideg vaj

6-7 evőkanál hideg víz

 

350 gr főtt füstölt sonka

1 teáskanál tormakrém (érdemes erőteljes ízű tormakrémet használni)

1 teáskanál mustár

20 gr olvasztott vaj

5 db tojás

130 gr juhsajt

1 db zöldhagyma

2 db retek

Só ízlés szerint

Bors ízlés szerint

 

1.       Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a körülbelül 1x1 cm-es kockákra vágott hűtő hideg vajat. Alaposan összedolgozzuk, míg morzsa állagú keveréket kapunk.

2.      Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként a hideg vizet. A tésztánkat nem szabad gyúrni mert igy elolvad a vaj a kezünk melegétől és azt nem szeretnénk. Amint a tésztánk összeállt kész is vagyunk, arra figyeljünk ne adagoljuk túl a vizet mert attól nagyon megkeményedhet.

3.      A tésztánk akkor a legjobb ha vaj darabkák látszanak benne.

4.      A kész tésztát konyhai fóliába tekerjük és kb 45 percre hűtőbe tesszük.

5.      A 45 perc leteltével a tésztánkat fél cm vastagra nyújtjuk majd ha ez megvan kibéleljük a pite formánkat. Ne siessünk, hogy minnél szebb és alaposabb munkát tudjunk végezni. A tészta leeső részét levágjuk amit később a díszitésnél felhasználunk.

6.      A pite tésztánkra sütő papírt teszünk majd pedig száraz babot öntük rá így sütés közben nem emelkedik meg. A pita tésztánkat 15 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.

7.      Ameddig a piténk sül előkészítjük a tölteléket. Először is a tormakrémet a mustárt és az olvasztott vajat összekeverjük egy kisebb tálkában.

8.      Egy másik edénybe sorban beletörjük a tojásokat majd pedig hozzáreszeljük a juhsajtot, enyhén borsozunk majd pedig felverjük az egészet.

9.      Ha a pite tésztánk megsült kivesszük a sütőből. A tészta belsejét először is egy ecset segitségével megkenjük a tormás keverékünkel. Ezután beleöntjük a tojásos keveréket majd mehet vissza a 180 fokos sütőbe kb 10 percre. Ameddig sül a pite a sonkánkat egy kés segítségével nagyon apróra vágjuk.

10.  A pite formázásakor leesett tésztábol most eljött az idelye, hogy díszeket készitsünk, mi jelen esetben kis tojáskákat fogunk készíteni amit a maradék tormás keverékünkel lekenünk.  A 10 perc leteltével az aprított sonkát a pite tetejére szórjuk és vissza tesszük még 15 percre, így a sonkánk egy kicsit megpirul. Az utolsó 15 percre tesszük be a sütőbe a kis pite tészta tojáskákat is.

11.  Az újhagymánkat és a retket vékony szeletekre vágjuk majd a kész piténket ezzel és az elkészült pite tészta formákkal díszitjük.

12.  Jó étvagyat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tönkölybúza kenyér

Sajtos tészta (mac and cheese) – konyhavilág

Gyros konyhavilág módra