Sonkás tormás húsvéti pite - konyhavilág
Hozzávalók
(23 cm-es pite formához):
Pite tészta:
300 gr liszt
1 teáskanál
só
200 gr hideg
vaj
6-7 evőkanál hideg víz
350 gr főtt
füstölt sonka
1 teáskanál
tormakrém (érdemes erőteljes ízű tormakrémet használni)
1 teáskanál
mustár
20 gr
olvasztott vaj
5 db tojás
130 gr juhsajt
1 db zöldhagyma
2 db retek
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint
1.
Egy nagy tálban a lisztet összekeverjük
a sóval, majd hozzáadjuk a körülbelül 1x1 cm-es kockákra vágott hűtő hideg
vajat. Alaposan összedolgozzuk, míg morzsa állagú keveréket kapunk.
2.
Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként
a hideg vizet. A tésztánkat nem szabad gyúrni mert igy elolvad a vaj a kezünk
melegétől és azt nem szeretnénk. Amint a tésztánk összeállt kész is vagyunk,
arra figyeljünk ne adagoljuk túl a vizet mert attól nagyon megkeményedhet.
3.
A tésztánk akkor a legjobb ha vaj
darabkák látszanak benne.
4.
A kész tésztát konyhai fóliába tekerjük
és kb 45 percre hűtőbe tesszük.
5.
A 45 perc leteltével a tésztánkat fél cm vastagra nyújtjuk majd
ha ez megvan kibéleljük a pite formánkat. Ne siessünk, hogy minnél szebb és
alaposabb munkát tudjunk végezni. A tészta leeső részét levágjuk amit később a
díszitésnél felhasználunk.
6.
A
pite tésztánkra sütő papírt teszünk majd pedig száraz babot öntük rá így sütés
közben nem emelkedik meg. A pita tésztánkat 15 percig sütjük 180 fokra előmelegített
sütőben.
7.
Ameddig
a piténk sül előkészítjük a tölteléket. Először is a tormakrémet a mustárt és
az olvasztott vajat összekeverjük egy kisebb tálkában.
8.
Egy
másik edénybe sorban beletörjük a tojásokat majd pedig hozzáreszeljük a
juhsajtot, enyhén borsozunk majd pedig felverjük az egészet.
9.
Ha
a pite tésztánk megsült kivesszük a sütőből. A tészta belsejét először is egy
ecset segitségével megkenjük a tormás keverékünkel. Ezután beleöntjük a tojásos
keveréket majd mehet vissza a 180 fokos sütőbe kb 10 percre. Ameddig sül a pite
a sonkánkat egy kés segítségével nagyon apróra vágjuk.
10. A pite formázásakor leesett tésztábol
most eljött az idelye, hogy díszeket készitsünk, mi jelen esetben kis
tojáskákat fogunk készíteni amit a maradék tormás keverékünkel lekenünk. A 10 perc leteltével az aprított sonkát a
pite tetejére szórjuk és vissza tesszük még 15 percre, így a sonkánk egy kicsit
megpirul. Az utolsó 15 percre tesszük be a sütőbe a kis pite tészta tojáskákat
is.
11. Az újhagymánkat és a retket vékony
szeletekre vágjuk majd a kész piténket ezzel és az elkészült pite tészta
formákkal díszitjük.
12. Jó étvagyat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése