Tönkölybúza kenyér
Hozzávalók
kb 750 gr kenyérhez
550 gr
teljes kiörlésű tönkölyliszt
20 gr só
12.5 gr
friss élesztő
20 gr
barnacukor ( használhatunk mézet is )
390 ml víz
1. Egy nagy tálban összekeverjük a
lisztet és a sót. Ha ez megvan akkor egy
edénybe kimérjük a vizet, kézmeleg vízzel dolgozunk amiben elkeverjük a cukrot
majd bele morzsoljuk a friss élesztőt, ha por élesztővel dolgozunk akkor azt
hozzákeverjük a liszthez.
2. Ezután elkezdjük az összedolgozást, a
vízet hozzáöntjük a liszthez majd egy fakanállal jól összekeverjük. Ezután
kiborítjuk egy sima felületre és elkezdjük a dagasztást. Körülbelül 6-8 percig
kell dagasztanunk, szerencsére a tönkölyliszt elég könnyen dagasztható. A
tésztánk kicsit nedvesnek tűnhet de nem kell megilyedni mert a kelesztések
során nagyon szépen ki fog simulni, a liszt felveszi a vízet.
3. Ha kész vagyunk a dagasztással akkor
most egy kiolajozott edénybe konyharuha alatt 25-30 percet pihentetjük.
4. Amikor letelt a fél óra kiborítjuk
egy lisztezett felületre majd egy kört formálunk belőle. Ezután elkezdjük a hajtogatást,
egy ponton megfogjuk a tésztánk szélét picit megnyújtjuk majd ezt a kinyúlt
részt a közepébe hajtjuk, igy haladunk körbe, körülbelül 7-8 hajtogatás. A
hajtott résszel lefelé visszatesszük az edénybe és újabb 25-30 perc pihentetés.
5. Ha letelt a második pihentetés
megismételjük a hajtogatást, és visszatesszük az edényünkbe. Most viszont 50
percet pihentetjük.
6. Az 50 perc leteltével kiborítjuk most
viszont már nem nyomjuk szét nagy kör alakúra, hanem egy kis lapított cipót
formázunk. Ha ez megvan akkor egy ponton megfogjuk a tésztánk szélét elkezdjük
húzni kicsit és ezt a kis kinyúlt részt visszahajtjuk a cipónk közepébe, majd
így haladunk körbe körülbelül 7-8 ilyen kis nyújtás lesz ameddig körbe érünk.
Ha ez megvan megfordítjuk a tésztánkat és ahogy magunk előtt van a tészta a két
kezünkkel átkaroljuk az ellentétes oldalon és elkezdjük magunk felé húzni úgy
hogy az asztalról nem emeljük fel. Így az asztalt használjuk, hogy ellenállást
generáljunk, ennek a mozdulatnak az ismétlésével megtudjuk formázni a kenyerünket.
( A hajtogatási és a formázási tehnika megtekinthető a videóban )
7. Egy szakajtót vagy egy edényt
kilisztezünk, a kenyér tésztánkat fejjel lefelé beledobjuk és konyharuha alatt
így pihentetjük 50 percet.
8. A sütőnket előmelegítjuk 230 fokra,
alsó felső sütésre, egy tepsit teszünk a sütő legaljába ami arra fog szolgálni,
hogy mikor betesszük a kenyerünket sülni akkor egy kevés vizet öntünk ebbe az
üres tepsibe és így elérjük, hogy gőz keletkezzen és így ropogósabb lesz a
kenyerünk.
9. Az 50 perc leteltével egy tepsire
borítjuk a kenyeret a felületét egy borotva penge vagy egy éles kés segítségével
bevágjuk kb 1 cm mélyen így sülés közben
a gőz könnyen tud távozni a kenyérből.
10. A tepsinket behelyezzük a sütőbe 2 dl
vizet öntünk az üres tepsibe es így sütjük 30 percig.
11. Ha megsült a kenyerünk probáljuk egy
rácsra kivenni mert így akkor nem fog megpuhulni az alja.
12. Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése