Sajtos tészta (mac and cheese) – konyhavilág
Hozzávalók (4 személyre):
450 gr
száraz tészta a kedvenc fajtánkból
200 gr reszelt
vörös cheddar sajt
75 gr
reszelt pecorino romano sajt
40 gr vaj
40 gr liszt
600 ml tej
Só ízlés
szerint
Bors ízlés
szerint
1 teáskanál
mustár
½ teáskanál
fokhagymapor
1. Első lépésben a tésztánkat forró, sós
vízben készre főzzük. Nezzük meg, hogy a gyártó mit ajánl meddig főzzük a
tésztánkat.
2.
Ameddig
fő a tésztánk nekikezdhetünk a sajtszószunk elkészítésének. Először készítünk
egy hígabb besamelt. Egy lábasban közepes tűzön felolvasztjuk a vajat majd
jöhet hozzá a liszt. Pár percig folyamatos kevergetés mellet pirítgatjuk, így a
liszt elveszíti a nyers ízet. Ennél a lépésnél vigyázzunk nehogy túl sokáig
hagyjuk mert megéghet. Ha ezzel megvagyunk jöhet hozzá a tej, adagokban. Addig
főzzük a besamelünket míg egy ivó joghurt állagot nem kapunk. (figyeljünk oda,
hogy állandóan
kevergessük, nehogy oda égjen)
3. Ha elértük a megfelelő állagot
jöhetnek a fűszerek (só, bors, fokhagymapor, mustár).
4. Alaposan elkeverjük majd jöhetnek a
sajtok, ennél a fázisnál már lekapcsolhatjuk a tűzhelyet, a besamelünkben van
annyi hő, hogy szépen megolvassza a sajtokat.
5. Ha a tésztánk megfőtt, jöhet rá a
sajtszósz, alaposan öszekeverjük és melegen tálaljuk.
6. Ez egy alap sajtos tészta recept amit
nagyon sok féleképpen tudunk variálni, piríthatunk rá szalonna kockákat, párolt
zöldségeket adhatunk hozzá, vagy csak simán egy tepsibe tesszük és a sütőben
rapirítunk kicsit.
7. Jó étvágyat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése