Sajtos tészta (mac and cheese) – konyhavilág


 Hozzávalók (4 személyre):

 

450 gr száraz tészta a kedvenc fajtánkból

200 gr reszelt vörös cheddar sajt

75 gr reszelt pecorino romano sajt

40 gr vaj

40 gr liszt

600 ml tej

Só ízlés szerint

Bors ízlés szerint

1 teáskanál mustár

½ teáskanál fokhagymapor

 

1.      Első lépésben a tésztánkat forró, sós vízben készre főzzük. Nezzük meg, hogy a gyártó mit ajánl meddig főzzük a tésztánkat.

2.      Ameddig fő a tésztánk nekikezdhetünk a sajtszószunk elkészítésének. Először készítünk egy hígabb besamelt. Egy lábasban közepes tűzön felolvasztjuk a vajat majd jöhet hozzá a liszt. Pár percig folyamatos kevergetés mellet pirítgatjuk, így a liszt elveszíti a nyers ízet. Ennél a lépésnél vigyázzunk nehogy túl sokáig hagyjuk mert megéghet. Ha ezzel megvagyunk jöhet hozzá a tej, adagokban. Addig főzzük a besamelünket míg egy ivó joghurt állagot nem kapunk. (figyeljünk oda, hogy állandóan kevergessük, nehogy oda égjen)

3.      Ha elértük a megfelelő állagot jöhetnek a fűszerek (só, bors, fokhagymapor, mustár).

4.      Alaposan elkeverjük majd jöhetnek a sajtok, ennél a fázisnál már lekapcsolhatjuk a tűzhelyet, a besamelünkben van annyi hő, hogy szépen megolvassza a sajtokat.

5.      Ha a tésztánk megfőtt, jöhet rá a sajtszósz, alaposan öszekeverjük és melegen tálaljuk.

6.      Ez egy alap sajtos tészta recept amit nagyon sok féleképpen tudunk variálni, piríthatunk rá szalonna kockákat, párolt zöldségeket adhatunk hozzá, vagy csak simán egy tepsibe tesszük és a sütőben rapirítunk kicsit.

7.      Jó étvágyat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tönkölybúza kenyér

Gyros konyhavilág módra