Gyros konyhavilág módra

 

Hozzávalók 5 személyre:

Húshoz:

650 gr csirkecombfilé

50 ml olivaolaj

½ citrom leve

1 teáskanál só

1 teáskanál feketebors

1 teáskanál őrölt koriander

1 teáskanál kakukkfű

½ teáskanál chili pehely

1 teáskanál fűszerpaprika

1 teáskanál fokhagymapor

 

Tzatziki szósz:

250 gr görög joghurt

1 db kígyóuborka

1 cikk fokhagyma összezúzva

½ citrom leve

Só ízlés szerint

Bors ízlés szerint

1 evőkanál aprított kapor

 

Zöldségekhez:

5-6 db paradicsom

1 db lilahagyma

1 teáskanal oregánó

2 evőkanál olivaolaj

Só ízlés szerint

Bors ízlés szerint

 

5 db görög pita

3-4 db burgonya (sültkrumplihoz)

500 ml olaj a krumplisütéshez

 

 

1.      A csirkecombfiléket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, az olivaolajat, a citromlevet és alaposan összedolgozzuk. Ha ezzel megvagyunk lefedjük és 1 órára hűtőbe tesszük.

2.      A tzatziki szószunkhoz az uborkát meghámozzuk és lereszeljük. Ezután enyhén sózzuk majd 10 percre félretesszük. Ameddig az uborka kiereszti a levét a többi hozzávalót egy kisebb keverőtálba tesszük. A reszelt uborkát alaposan kinyomkodjuk és a tálba tesszük a többi hozzávalóhoz. Mindent összekeverünk, szükség esetén még fűszerezük majd ezt is letakarva hűtőbe tesszük.

3.      A zöldségeket felaprítjuk, a paradicsomokat cikkekre a hagymát pedig vékonyan. Fűszerezünk és egy villával alaposan átforgatjuk.

4.      Az egy óra leteltével elkezdjük a húsokat sütni. Ahhoz, hogy igazán hasonlítson a gyros húshoz először megsütjük a a csirkecombfiléket egy serpenyőben, majd ha kb 80% elkészültek kivesszük őket és egy vágódeszkán vékony kis szeletekre vágjuk majd pedig visszatesszük az olajba és készre pirítjuk.

5.      A hús sütése közben a sültkrumplit is elkészítjük. A krumplikat meghámozzuk, sültkrumpli méretűre vágjuk ezután hideg vízben alaposan átmossuk, majd pedig végül egy tiszta konyharuhára kiszedjük, így az összes nedvesség felszívódik. Magas hőfokú olajban kisütjük.

6.      Ha mindennel elkészültünk a húsokat kiszedjük a serpenyőből. Arra figyeljünk, hogy a serpenyőre még szükség lesz és nem csak a serpenyőre de a benne maradt olajra, zsírra amiben sült a csirke úgyhogy ne töröljük ki.

7.      A pitákat ebben az olajban melegítjuk fel, majd pedig összeállíthajuk a gyroszokat.

8.      Mindenki kedve szerint tehet a hozzávalókból, és kész is vagyunk.

9.      Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tönkölybúza kenyér

Sajtos tészta (mac and cheese) – konyhavilág