Gyros konyhavilág módra
Hozzávalók 5 személyre:
Húshoz:
650 gr csirkecombfilé
50 ml olivaolaj
½ citrom leve
1 teáskanál só
1 teáskanál feketebors
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kakukkfű
½ teáskanál chili pehely
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál fokhagymapor
Tzatziki szósz:
250 gr görög joghurt
1 db kígyóuborka
1 cikk fokhagyma összezúzva
½ citrom leve
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint
1 evőkanál aprított kapor
Zöldségekhez:
5-6 db paradicsom
1 db lilahagyma
1 teáskanal oregánó
2 evőkanál olivaolaj
Só ízlés szerint
Bors ízlés szerint
5 db görög pita
3-4 db burgonya (sültkrumplihoz)
500 ml olaj a krumplisütéshez
1.
A csirkecombfiléket egy tálba tesszük,
hozzáadjuk a fűszereket, az olivaolajat, a citromlevet és alaposan összedolgozzuk.
Ha ezzel megvagyunk lefedjük és 1 órára hűtőbe tesszük.
2.
A tzatziki szószunkhoz az uborkát
meghámozzuk és lereszeljük. Ezután enyhén sózzuk majd 10 percre félretesszük.
Ameddig az uborka kiereszti a levét a többi hozzávalót egy kisebb keverőtálba
tesszük. A reszelt uborkát alaposan kinyomkodjuk és a tálba tesszük a többi
hozzávalóhoz. Mindent összekeverünk, szükség esetén még fűszerezük majd ezt is
letakarva hűtőbe tesszük.
3.
A zöldségeket felaprítjuk, a paradicsomokat
cikkekre a hagymát pedig vékonyan. Fűszerezünk és egy villával alaposan átforgatjuk.
4.
Az egy óra leteltével elkezdjük a
húsokat sütni. Ahhoz, hogy igazán hasonlítson a gyros húshoz először megsütjük
a a csirkecombfiléket egy serpenyőben, majd ha kb 80% elkészültek kivesszük
őket és egy vágódeszkán vékony kis szeletekre vágjuk majd pedig visszatesszük az
olajba és készre pirítjuk.
5.
A hús sütése közben a sültkrumplit is
elkészítjük. A krumplikat meghámozzuk, sültkrumpli méretűre vágjuk ezután hideg
vízben alaposan átmossuk, majd pedig végül egy tiszta konyharuhára kiszedjük,
így az összes nedvesség felszívódik. Magas hőfokú olajban kisütjük.
6.
Ha mindennel elkészültünk a húsokat
kiszedjük a serpenyőből. Arra figyeljünk, hogy a serpenyőre még szükség lesz és
nem csak a serpenyőre de a benne maradt olajra, zsírra amiben sült a csirke
úgyhogy ne töröljük ki.
7.
A pitákat ebben az olajban melegítjuk
fel, majd pedig összeállíthajuk a gyroszokat.
8.
Mindenki kedve szerint tehet a
hozzávalókból, és kész is vagyunk.
9.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése