Angol húsvéti zsemle ( hot cross buns)


 

Hozzávalók 12 zsömléhez:

 200 ml zsíros tej

60 gramm vaj

¼ teáskanál szerecsendió

460 gr kenyérliszt

1 teáskanál őrölt fahéj

60 gr kristálycukor

7 gr szárított élesztő

1 nagy csipet só

1 nagy tojás

100 gr mazsola és aszaltgyümölcs apróra vágva

1 evőkanál kandírozott narancs és citromhéj

1 evőkanál kandírozott gyömbér

 

Díszitéshez:

2 evőkanál liszt

50 ml víz (szükség esetén több)

 

A zsemlék lekenéséhez:

2 evőkanál langyos méz

 

1.       A tejet a vajat és a a szerecsendiót egy forralóba tesszük, majd langyosra melegítjük. Amint a vaj elolvadt a tűzhelyet lekapcsoljuk.

2.       A száraz hozzávalókat (lisztet, cukrot, fahéjat, szárított élesztőt) egy keverő tálban összekeverjük.

3.       A langyos tejes keveréket hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, az egy tojást felverjük majd ez is jöhet a többi hozzávalóhoz. (Ha friss élesztővel dolgozunk az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk adunk hozzá egy csipet cukrot és pár perc alatt fel futtatjuk)

4.       A tésztánkat elkezdjük össze keverni a tálunkban, ha egy kicsit összeállt akkor a munka felületünkre borítjuk majd itt folyatjuk a tésztánk kidolgozását. 10 perc gyurás után egy sima tesztát kapunk.

5.       A tesztát letakarva egy, másfél órát kelesztjük amíg a duplájára dagad.

6.       Az idő leteltével a tésztához hozzá dolgozzuk az aszalt és kandírozott gyümölcsöket, majd pedig 12 egyenlő részre osztjuk.

7.       A tésztákból kicsi gombócokat formálunk majd pedig egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket újjnyi helyet hagyva köztük. A gombócokat letakarjuk, majd újabb 30-40 percig kelesztünk.

8.       Amíg a tészta gombócok kelnek, elkészítjük a díszitéshez a lisztes vizes keveréket. Itt a lisztet és a vizet csomómentesre keverjük körülbelül ketchup sürüséget kell kapnunk.  Ezt egy tortadíszítő zsákba töltjük aminek a véget levágjuk úgy, hogy kb 2-3 mm-es csíkokat tudjunk vele rajzolni

9.       A megkelt tészta gombócokra keresztet rajzolunk majd 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

10.   Az elkészült zsömléket a langyos mézzel átkenegetjük még frissen, így szép fényesek lesznek.

11.   Jo etvagyat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tönkölybúza kenyér

Sajtos tészta (mac and cheese) – konyhavilág

Gyros konyhavilág módra