Krumplis lepény (krumplis béles, krumplival töltött palacsinta)
Hozzávalók
(8 palacsintához):
500 gr liszt
400 ml tej
14 gr száraz
vagy 25 gr friss élesztő
1 csapott
evőkanál só
1 csipet
cukor
600 gr
krumpli
1. A tejet langyosra melegítjuk,
hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt majd hagyjuk, hogy az élesztő felfusson (kb
5-10 perc). A lisztet és a sót összekeverjük. Ha az élesztő felfutott hozzáadjuk
a liszthez majd jól kidolgozzuk, egy lágy tésztát kell kapnunk. A dagasztás végeztével
a tésztat egy lisztezett felületre tesszük és egy konyha ruha alatt másfel órát
kelesztjük.
2. Ameddig a tesztánk kel, a krumplit
meghámozzuk majd enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt egy krumpli törővel
összetörjük, meg ízesíthetjük sóval és borsal majd hagyjuk kihülni.
3. A másfel óra leteltével, a tésztát 8
egyenlő részre osztjuk és cipókat formázunk, ezeket ujabb fél órát kelesztjük.
4. A fél óra leteltével nekikezdhetünk a
palacsinták nyújtásának. Kevés olajat öntünk a munkafelületünkre és ezen a cipókat
enyhén megnyomkodjuk. A krumplit is elosztjuk 8 egyenlő részre. A megnyomkodott
cipóra jöhet a krumpliból, majd a széleket a töltelék fölött összecsípjük és
elkezdhetjük kinyújtani. Arra figyeljünk, hogy lassan óvatosan dolgozzunk így
nem szakítjuk el a tésztát. Körülbelül 15-20 cm-es palacsintákat kell kapnunk.
5. Egy serpenyőben kevés olajon (1/2
evőkanál) közepes hőfokozaton kisütjük a palacsintákat.
6. Jó étvágyat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése