Krumplis lepény (krumplis béles, krumplival töltött palacsinta)


 

Hozzávalók (8 palacsintához):

 

500 gr liszt

400 ml tej

14 gr száraz vagy 25 gr friss élesztő

1 csapott evőkanál só

1 csipet cukor

600 gr krumpli

 

1.      A tejet langyosra melegítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt majd hagyjuk, hogy az élesztő felfusson (kb 5-10 perc). A lisztet és a sót összekeverjük. Ha az élesztő felfutott hozzáadjuk a liszthez majd jól kidolgozzuk, egy lágy tésztát kell kapnunk. A dagasztás végeztével a tésztat egy lisztezett felületre tesszük és egy konyha ruha alatt másfel órát kelesztjük.

2.      Ameddig a tesztánk kel, a krumplit meghámozzuk majd enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt egy krumpli törővel összetörjük, meg ízesíthetjük sóval és borsal majd hagyjuk kihülni.

3.      A másfel óra leteltével, a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és cipókat formázunk, ezeket ujabb fél órát kelesztjük.

4.      A fél óra leteltével nekikezdhetünk a palacsinták nyújtásának. Kevés olajat öntünk a munkafelületünkre és ezen a cipókat enyhén megnyomkodjuk. A krumplit is elosztjuk 8 egyenlő részre. A megnyomkodott cipóra jöhet a krumpliból, majd a széleket a töltelék fölött összecsípjük és elkezdhetjük kinyújtani. Arra figyeljünk, hogy lassan óvatosan dolgozzunk így nem szakítjuk el a tésztát. Körülbelül 15-20 cm-es palacsintákat kell kapnunk.

5.      Egy serpenyőben kevés olajon (1/2 evőkanál) közepes hőfokozaton kisütjük a palacsintákat.

6.      Jó étvágyat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tönkölybúza kenyér

Sajtos tészta (mac and cheese) – konyhavilág

Gyros konyhavilág módra